Låtsasjobben

Det finns mycket låtsas-jobb nu för tiden tycker jag. Nästan uteslutande syns de i TV4:s nyhetsmorgon också. Det går inte en söndag utan att studion besöks av pappersflygplanstillverkare eller inredningsvegetarianer. Ur en entreprenörs synvinkel är det fantastiskt. Att kreativa människor skapar jobb från ingenting – och att andra människor faktiskt betalar för skiten. Genialt.

I Thailand är de experter på att skapa jobb av ingenting.  Jag minns en thailändare som leende öppnade toalettdörren då det var dags för behovsuträttning. Sen fanns det en som tvättade händerna åt en efteråt innan man gick ut igen. Handtvätten kunde dock lätt missas om man inte var beredd på gubben i lådan plötsligt skulle dyka upp bakom toalettstolen med toapapper i högsta hugg och utropa ”Mister, are jo readyy?”.

Jag har tänkt mycket på ett av de märkligaste jobben jag vet. Ett jobb som får extrem uppmärksamhet, får otroligt många människor att lyssna slaviskt och som sällan ger oss sanningen.

Sektledare menar han, tänker ni. Men jag vill nog inte påstå att sektledare är ett jobb direkt. Än så länge finns inte mycket till utbildningar för sektledare. Även om ”100 poäng Sektledare” på Gymnasiet säkerligen hade lockat en del underliga människor. Nej, jag talar om meteorologer.

Varje kväll proklamerar de ut sina prognoser. Lovar sol och regn till höger och vänster. Det måste vara ett helt fantastiskt jobb. Du kan säga nästan vad som helst och ändå komma undan med det. Lite som med mitt jobb nu när jag tänker efter.

Framförallt så tänkte jag på dessa meteorologer i helgen när Falkenbergs studenter sprang ut. Strålande väder hela dagen men precis på klockslaget för sista stegen ut från skolan så slog regnet till. Precis som livet självt troligtvis väckte dessa studenter med en käftsmäll dagen efter. Lite symboliskt liksom.

Brorsans kloka fotbollstränare sa en gång: ”Ut i regnet bara! Man blir bara blöt en gång”.  I livet däremot, där blir man blöt stötvis. Tur det. Annars kanske vi inte hade uppskattat livets alla solglimtar, oavsett om det gäller en student eller att en leende thailändare erbjuder sig att torka dig i bagaget.

Submit a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.