Hans & Greta

Hans och Greta skrämmer skiten ur mig

En debatt som alltid går mig helt förbi är den om tv-spel- och filmvåld. Det kan bland annat bero på att jag själv, vad jag vet, aldrig tagit skada av våld på tv och film eller att jag helt enkelt tycker att det finns värre saker i världen att lägga fokus på. Förra veckan upptäckte jag dock vad som verkligen är skrämmande i barn och ungdomars fiktiva värld; Sagor.

Vi känner alla till de klassiska sagorna någorlunda. Askungen hade elak styvmor, Snövit hade sina dvärgar och mästerkatten hade stövlar. Min son har en sagobok med alla klassikerna och självklart läser man dessa när han ber mig. Den saga han fastnade för senast var Hans och Greta. Ytterligare en klassiker vi känner till väl. Barn som är vilse och hittar ett stort pepparkakshus. En fantastisk saga som inkluderar ett hus av godis, påhittiga barn och en elak häxa. Allt som behövs för en lagom spännande historia innan det är dags att sova. De relativt makabra detaljerna hade dock fallit i glömska för undertecknad pappa.

Anledningen till att Hans och Greta faktiskt går vilse är följande: Hans och Gretas pappa och deras styvmor är fattiga, så de går långt in i skogen med barnen och lämnar dom där.

– VAD GJORDE DOM? Tusen zombies i ett dataspel, en eldstrid med ond bråd död i en film är ingenting i psykisk påfrestning som att bli lämnad i en skog av sin pappa. Det är ju för tusan det värsta jag har läst. ”Greta grät inte det minsta och hon var så duktig”, står det i boken, varpå min son konstaterade att han minsann skulle gråta ”om du och mamma lämnade mig i skogen”.

Barnen hittar pepparkakshuset och häxan som bor där fångar Hans och låter Greta laga mat till honom så han ska bli fet. Häxan ska nämligen äta upp Hans.

Att Greta, som för övrigt kan vara någonstans i 7-10-årsåldern slutligen puttar in kannibal-häxan i elden och befriar sin bror som om ingenting hänt är pricken över i.

Godnatt-sagan jag läste för min son innehöll helt sonika; Övergivna och lämnade barn, en kannibal-häxa, barnarov, slavarbete, och mord. Barnen återvände hem till sin pappa som lämpligt nog ångrat att han lämnat barnen i skogen. Gud vad skönt. Så levde de lyckliga i alla sina dagar. Jag vet inte hur ni tänker, men jag hade inte litat på den gubben. Det är ju ingen fotbollsmatch han glömt bort liksom.

Där snackar vi godnattsaga. ”Hemska” tv-spel och filmer kan slänga sig i väggen. Min son kommer inte sova i sin säng förrän han är femton tack vare Hans, Greta och kannibal-häxan.

Submit a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.