5-års-dialogen

Följande inlägg publicerades i Falkenbergsposten 14/8 2014:

En helt vanlig middagsdiskussion med en 5-åring.

 – Varför lägger inte alla djur ägg?

– För att däggdjur föder levande ungar.

Jag svarar snabbt, tänker jag. Så tror han att jag faktiskt vet. Det är så jag brukar svara vid kluriga frågor. Det är en av mina förmågor jag lärde mig som guide. Svara snabbt som om du får frågan varje dag, så accepterar folk svaret. Ungefär som när sambon frågar om hon ”ska släppa ut håret eller ha det upps…”

– UPPSATT! DET ÄR SNYGGAST!

End of discussion.

En femåring följer dock inte dessa oskrivna regler. Dessutom saknar han simultanförmåga så att äta och prata samtidigt går inte. Antingen äta eller prata. Fokus läggs oftast på att prata. Och att fråga.

 – Varför kan inte däggdjuren lägga ägg då?

Här är frågan om man ska bli vetenskapligt korrekt och därmed trötta ut femåringen. Vänder diskussionen kan man dock måla in sig i ett hörn. Inte kunna svara på frågan och framstå som en korkad pappa och en dålig förebild.

 – För jag antar att de har en livmoder eller nåt och där håller ungarna till tills dom föds. Krokodiler däremot, dom lägger ägg. Och fiskar. Fast delfiner och hajar lägger inte ägg så de räknas inte som fiskar.

– Jo pappa, hajar lägger väl ägg.

En snabb koll på google och det visar sig att vissa hajar lägger ägg och vissa föder levande ungar. Det mest frustrerande är troligtvis att det inom en snar framtid inte finns en chans i helvete att man som pappa kommer verka smart då ungen själv kommer googla fram varenda tvivelaktigt svar man spottar ur sig.

 – Varför sa du att hajar inte lägger ägg om dom gör det då pappa?

– Ja du, pappa hade glömt det. Tokigt.

Pappa börjar långsamt bli lite trött.

 – Haha du är så himla knäpp pappa.

Jo, för alla pappor kan ju allt om hajar så ja, jag är väl lite knäpp antar jag.

– Myror lägger ägg. Visst gör dom det pappa. Jag har sett myrägg och dom är jättesmå, eller hur pappa? Men var kommer kossorna ifrån då?

– Ja du, kossorna kommer väl från sina kossföräldrar. Ko-mamman och pappa tjuren liksom.

– Jaha. Men den allra första kossan då? Var kom den ifrån?

Tystnad.

 – Pappa? Hallå! Varför svarar du inte pappa? Hallå?

Submit a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.