Planeringen

Min sambo ville ha 4 får. Men nu är det så att det är jag som är mannen i huset så därför blir det 4 får! Det är ungefär på den nivån livet ligger. Detsamma när det kommer till andra händelser, beslut och tankar som min bättre hälft är helt övertygad om är rätt. Till exempel när det är dags för kalas. Det händer ju ibland. Och då pratar vi inte barnkalas med 25 sockerstinna kids som tävlar i vem som låter mest och rör sig snabbast, utan ett vanligt, hederligt släktkalas för vuxna människor.

Någon har fyllt år och det vore kul om ni ville komma förbi på fredag kväll för lite käk, inget märkvärdigt. Inget märkvärdigt. Jag undrar hur det blir den dagen då det är dags för ett märkvärdigt kalas.

När det är dags för ett icke märkvärdigt kalas får jag som vanligt en att-göra-lista. Ganska tidigt i veckan. Kanske till och med veckan innan kalaset. Handla det och det. Klipp gräset. Beställ klipptid till hela familjen. Bädda. Dammtorka listerna i källaren. Rengör eluttagen i uthuset. Polera takpannorna. Kamma hönorna. Kolla barnens hörntänder. Tvätta studentkostymen. Det vanliga.

En återkommande syssla inför varje kalas är att jag ska dammsuga. Och det är ju inget konstigt i sig, dammsuga gör man ju inför ett kalas. Men oftast så får jag uppgiften att dammsuga ungefär 4 dagar innan kalaset. Jag vet ju att det kommer dammsugas både en och kanske till och med två gånger till innan folket kommer. Det vet min sambo också. Därför blir min 4 dagar-innan-kalaset-städning årets mest halvhjärtade dammsugning. Ni vet en sådan där trotsig dammsugning där man under tiden har en slags ansiktsuttryck som påminner om en arg tonåring som städar sitt rum fast hen inte vill, kanske till tonerna av en på tok för hög Nirvana-låt. Jag dammsuger snabbt och oengagerat. Det gillar inte min sambo. Det är en av anledningarna till att det oftast är dålig stämning inför ett släktkalas.

En annan anledning till den kyliga stämningen är att jag påtalar dubbelmoralen i veckans beteende. Den där dubbelmoralen som oftast bara 50 % av ett par upplever. Det städas, förbereds, inhandlas och stylas. Ändå är kalaset ”inget märkvärdigt” och maten som serveras ”kan smaka hur som helst”. Att man dessutom är ”helt dum i huvudet” bara för man dammsuger lite halvhjärtat på samma ställe på golvet i 15 minuter är ju bara tråkigt att höra.

Jag säger inte att kalaset hade blivit mer uppskattat och mindre stressframkallande om jag själv tagit tag i allt. Jag säger bara att köpt smörgåstårta är det godaste som finns, att plastbestick och papptallrikar är guds gåva till mänskligheten och att en bag-in-box rymmer betydligt mer än man tror.

1 Kommentar

Submit a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.