Disney on Fucking Ice


Jag skulle vilja påstå att min familj blivit någon form av en naturfamilj. Våra lediga stunder spenderas ofta i skogen och våra barn har lärt sig att se skillnad på kantareller, grus och rävgryt.
Dock så behöver ju barn variation i sin uppväxt. Vad vore vi för förebilder om vi inte lät våra barn ens få möjligheten att få ett uns av street-smarthet? Hade jag och min bror verkligen blivit relativt vettiga människor om morsan och farsan inte låtit oss känna asfalten under våra Bobby Car-hjul i slutet av 80-talet?

Med dessa uppfostrande hörnstenar i bakhuvudet slog jag och sambon slag i saken föregående helg. Våra barn skulle få sig en rejäl dos av betong och kultur och våra ryggar rätades med vår pedagogiska insikt och vi tog oss som stolta föräldrar mot Göteborg – Sveriges näst största stad och en stad full av asfalt och spirande kultur. Nu jävlar skulle barnen bli street smarta!

Vilken kulturell betong som stod på agendan denna dag undrar ni? En Ken Ring-konsert ute i Askim? En dramatiserad version av Nationalteaterns Barn av vår tid i ett tillfälligt tältprojekt? Nej, variationen får givetvis indoktrineras i en lagom takt. Till vår förvåning verkade vi dock inte vara de enda som tyckte att Disney on Ice kunde vara ett ypperligt tillfälle att med stoj och stim locka till sig barnens intresse för att sedan banka in Göteborg i deras långsiktiga folkvett. Jag trodde bara Scandinavium tog in 10 – 15 tusen men redan på parkeringen var där dubbelt så många barn och fler bilar än jag någonsin sett på ett och samma ställe. ”Hur ska de få in alla de här barnen?”, frågade jag min sambo, fortfarande med en naiv optimism i rösten och lyckligt ovetandes om vad som komma skulle…

Som en god vän sa;  ”Barn är som kattungar. En är söt. Hundratals är bara obehagligt”.

”- Oj. Här var det mycket fol….”, var det enda jag hann få fram innan cirkusen drog igång. Som en råttflock i en kloak drog de fram genom Scandinaviums katakomber – de sockerstinna barnen. Med en svepande hastighet knockades jag och drogs ner på golvet och jag såg min familj försvinna som på en flodvåg bort genom korridoren. Ljudnivån var obeskrivlig. En del av mig uppfattade allt som om jag satt bunden mitt i ett lekrum på dagis där barnen roade sig med att dricka Red Bull, spela trummor och skrika mig i ansiktet. En annan del befann mig på en frekvens där annars bara hundvisselpipor och förhistoriska fågelskrik befinner sig.
Genomsvettig insåg jag snabbt att vi befann oss i ett bakhåll. Disney hade lockat in oss i Underlandet. Scandinavium var häxans pepparkakshus och jag var Hans och Greta. Överallt låg föräldrar i mysbyxor med fickorna fulla av Gul Blend och grät medan deras barn tagit kontrollen över livet. Föräldrars kontokort länsades till förmån för extremt blinkande leksaker, Coca Cola och popcorn i prisklasser som om de vore saltade med guld. Och allt ackompanjerat till Disney-säljarnas ondskefulla skratt.

Föräldrar släpades sedan gråtandes in i själva hallen. Bundna satt vi sedan i två timmar och hjärntvättades till barnens sockervaddskladdiga ansikten med uppspärrade ögon, gigantiska figurer med skridskor samtidigt som vi allesammans hulkande sjöng Frost-låten”Slå dig loss, slå dig friiii….”.

Så här i efterhand vet jag inte hur vi kom hem. Jag vet inte heller hur jag fick av mig Elsa-klänningen eller varför de ens finns i vuxenstorlek. När vi vaknade på söndagsmorgonen betedde sig barnen som om ingenting hänt, de tackade oss för en fantastisk helg och jag och sambon satt hela dagen på helspänn i soffan. Som om det när som helst skulle komma en flodvåg av Redbull-doftande Disney-slavande 6-åringar och ta med oss till Landen ingenstans.

Min vilopuls har legat på 180 sedan helgen. Den stegrar dessutom nervöst i takt med att barnen väluppfostrat och obehagligt välkammat nynnar sig till sömns varje natt som om de lugnt väntar på nästa steg mot världsherravälde.
”Slå dig losss, slå dig friiiii, den tiden är förbiiii”…..

2 Kommentarer

  1. Hahaha. Vad har ni varit med om? Detta känns som att det kan för ändra era liv:). Du skriver väldigt kul och fängslande.

Submit a comment

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.